Post Modern Collection: ‘small masterpieces’

Wie langsgaat bij Post Modern Collection in Amstelveen, moet wellicht even zoeken. Dit initiatief van Woes van Haaften bevindt zich namelijk op een unieke locatie: in een voormalig schoolgebouw. Wanneer de voordeur opengaat, wordt je zoektocht echter meteen beloond. Een klaslokaal en de gang op de eerste verdieping, waar vroeger leerlingen vrolijk rondrenden, zijn nu het domein van de designvazen van Sebastiaan Straatsma, de gouden maskers van Roosje van Donselaar en de veelkleurige juwelendoosjes van Bernard Heesen & Nienke Sikkema. Één ding hebben al deze verschillende werken met elkaar gemeen: hun kleine formaat.

‘Ik geloof erin dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om hedendaagse kunst van hoge kwaliteit te kopen’, legt Van Haaften uit. ‘Daarom nodig ik kunstenaars en designers uit om hun verhaal te vertellen via zogenaamde small masterpieces. Want waarom moet alles super groot en super duur zijn? Ik denk dat het juist een verfrissende uitdaging is voor kunstenaars om zichzelf te uiten op kleiner formaat. Het dwingt ze anders naar kunst te kijken, nieuwe territoria te ontdekken en hun horizon te verbreden.’

Benieuwd naar de verhalen achter de small masterpieces van Post Modern Collection? Bekijk het interview met Van Haaften hieronder.

Afbeelding links: Bernard Heesen & Nienke Sikkema, ‘Jewellery box’, 2023, glas, 22 cm.