Root Gallery: beleef de kleuren van Jan Kuhlemeier en Karin van de Vliet

In de voormalige filmzaal van het oude stadsarchief in Rotterdam-West bevindt zich Root Gallery. Door tientallen ramen valt het zonlicht de grote, industrieel ogende ruimte binnen. Het weerkaatst op de spiegels in de sculpturen van Quinda Verheul en danst vrolijk over de tientallen reflecterende, ronde discs verwerkt in de kinetische kunstwerken van Freerk Wilbers.

Root Gallery is in 2018 opgericht door Yvonne de Jong en neemt dit jaar voor de zesde keer deel aan de KunstRAI. De galerie zal werk tonen van Karen van de Vliet, Lisette Schumacher, Saïd Kinos, Quinda Verheul, Donald Schenkel en Jan Kuhlemeier (solo). Kuhlemeier is gefascineerd door de kleuren en bewegingen van de natuur: golven die breken op zandbanken, windvlagen die spelen met een wateroppervlak. In abstracte schilderijen brengt hij zijn ervaring van deze natuurlijke processen tot leven.

Ook kunstenaar Karen van de Vliet haalt haar inspiratie uit de natuur, maar dan in het bijzonder uit verwering. Met water en acrylverf probeert ze dit fenomeen op haar doeken na te bootsen, waarbij ze het water de ruimte geeft om een eigen weg te zoeken over het canvas en interacties aan te gaan met de verschillende kleuren verf.

Meer weten over wat Root Gallery dit jaar zal laten zien op de KunstRAI? Bekijk hieronder het dubbelinterview met Yvonne de Jong en Karen van de Vliet.

Afbeelding links: Karen van de Vliet, I Wonder What, 2022, gemixte acrylverf op katoen, ingelijst, 75 x 64 cm.