Kunstwerk op wielen: THE BMW 8 X JEFF KOONS

Digital art, kunst in de metaverse en sculpturen gemaakt met 3D-printers: hedendaagse kunstenaars spelen enthousiast in op nieuwe technologische ontwikkelingen. Ook de BMW 8 x Jeff Koons, een ‘kunstauto’ die het resultaat is van een samenwerking tussen BMW en de bekende Amerikaanse kunstenaar, is een sprekend voorbeeld van deze symbiose tussen kunst en technologie. Één van de slechts 99 exemplaren die wereldwijd zijn opgeleverd, zal tijdens de KunstRAI dit jaar gepresenteerd worden door BMW & MINI dealer Van-Poelgeest.

Het ‘kunstwerk op wielen’ is een speciale uitgave van de BMW 8 Serie Gran Coupé uit 2022 en valt direct op door zijn kleurrijke design. In het exterieur, dat karakteristieke elementen van pop art combineert met geometrische patronen, zijn elf kleuren verwerkt: het resultaat van meer dan 200 uur handwerk. De stoelen zijn uitgevoerd in helder blauw en rood, een knipoog naar zowel het pop art universum als de kleuren van de BMW M-afdeling, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van sportauto’s. Op het bekerhouderpaneel heeft Koons zijn handtekening aangebracht.

‘Het is mijn droomauto’, vertelt Koons. ‘De uitvoering is opvallend en sportief, maar tegelijkertijd minimalistisch en conceptueel. Naarmate de lijnen in het design hun weg vervolgen van de motorkap naar de kofferbak, worden ze breder. Zo onstaat de suggestie van snelheid en energie, wat versterkt wordt door het woord ‘POP!’ op de flanken. Ik kan niet wachten om erin te rijden.’

De BMW 8 x Jeff Koons is niet de eerste ‘rollende sculptuur’ die de autoproducent en de kunstenaar samen ontwikkeld hebben. In 2010 creëerden zij voor het eerst een kunstauto, die werd onthuld in het Centre Pompidou in Parijs. Ook Roy Lichtenstein en David Hockney ontwierpen voorheen het design voor een beperkte oplage kunstauto’s van BMW.

Tijdens de KunstRAI, die dit jaar plaatsvindt van 3 tot en met 7 mei in de Europahal van RAI Amsterdam, zal de BMW 8 x Jeff Koons getoond worden door Van-Poelgeest.

Over Van Poelgeest

‘Met vestigingen in Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Heemstede, Hilversum, Naarden en Noordwijk is Van Poelgeest exclusief BMW en MINI dealer in de Randstad. Onze organisatie telt ruim 350 gedreven medewerkers die in een open, informele sfeer werken aan de tevredenheid van de klant. Van Poelgeest heeft niet alleen ervaring met schitterende auto’s, maar ook met de mensen die erin rijden. Ons team weet u daarom perfect te helpen met uw zoektocht naar uw ideale BMW of MINI, zodat u naar volle tevredenheid de weg op kunt gaan in een nieuwe auto.

Maar het stopt daar niet. Ons team zorgt er natuurlijk ook graag voor dat uw auto altijd in topconditie is. Met onze jarenlange ervaring nemen wij alle zorgen over uw auto bij u weg, zodat u zich maar op één ding hoeft te focussen. Genieten.

Alles wat we doen weerspiegelt de kwaliteit van onze merken. Daardoor voelen BMW en MINI rijders zich thuis bij Van Poelgeest – en trekken we ook rijders van andere merken aan. Zo werkt Van Poelgeest aan duurzame relaties met klanten. Al sinds 1964.’