Focus Marokko: maak kennis met de deelnemende Marokkaanse galerieën

Elk jaar nodigt de KunstRAI een stad, streek of land uit om hun kunst en cultuur te presenteren op de beurs. Na eerdere, succesvolle presentaties van onder andere Antwerpen, Barcelona en Japan, zullen dit jaar vier galerieën uit Marokko hun collectie tonen op het ‘Focus Marokko’ plein: La Galerie 38, Galerie SINIYA28, Galerie Dar D’art en Galerie Noir sur Blanc.

La Galerie 38

La Galerie 38 is gevestigd in Marrakesh en Casablanca en in 2010 opgericht door Fihr Kettani en Mohammed Chaoui El Faiz. De galerie richt zich zowel op nationale als internationale hedendaagse kunst, met bijzondere aandacht voor urban art. Tijdens de KunstRAI presenteren ze werk van diverse artiesten, waaronder Ghizlane Agzenaï. De stijl van de in Tanger geboren Agzenaï kan geschaard worden onder urban art en combineert geometrische vormen met een breed scala aan felle kleuren. Ze experimenteert hiernaast met verschillende materialen, waaronder hout, papier en karton. De precieze interpretatie van haar werk laat ze over aan de toeschouwer, die ze vooral emotioneel hoopt te raken.

Ghizlane Agzenaï, Totem Takodana, 2021, 110 x 93 cm, La Galerie 38.

Galerie SINIYA28

De in 2016 opgerichte Galerie SINIYA28 is gevestigd in Marrakesh. De galerie focust zich zowel op het ondersteunen van jonge Marokkaanse en internationale kunstenaars, als op het toegankelijk maken van kunst voor een jonger publiek. Op de KunstRAI zullen ze bijvoorbeeld werk tonen van Abdelmalek Berhiss. Deze Marokkaanse kunstenaar is autodidact en begon al op jonge leeftijd met schilderen. Zijn techniek heeft iets weg van pointillisme en zijn schilderijen lijken dieren uit te beelden die afkomstig zijn uit mythologie of vergane beschavingen.

Abdelmalek Berhiss, Untitled, acrylverf op doek, 86 x 70 cm, Galerie SINIYA28.

Galerie Dar D’art

Hedendaagse kunst, fotografie en design komen samen bij Galerie Dar D’art, sinds 2008 gevestigd in Tanger. Tijdens de KunstRAI zal de galerie werk tonen van onder andere Mohamed Melehi, een van de belangrijkste modernisten van Marokko. Na in 1955 afgestudeerd te zijn aan de School voor de Fijne Kunsten van Tetouan, zette hij zijn studies voort in Europa en Amerika. Hier kwam hij in contact met moderne kunststijlen die in Marokko nog nauwelijks vertegenwoordigd waren en raakte geïnspireerd door het New Yorkse Times Square, evenals door het abstract expressionisme van Jackson Pollock. Terug in Marokko werd Melehi een van de pioniers van het Marokkaanse abstractionisme. Geometrische vormen en sprekende kleuren vormen de hoeksteen van zijn werk, waarvan hij de interpretatie grotendeels bij de toeschouwer legt.

Mohamed Melehi, Composition, 2008, 80 x 60 cm, Galerie Dar D’art.

Galerie Noir sur Blanc

Galerie Noir sur Blanc richt zich op hedendaagse kunst en is gelegen in Marrakesh. Tijdens de KunstRAI zullen ze werk tonen van verschillende Marokkaanse kunstenaars, waaronder Salah Benjkan, Nabil Boudarqa en Hicham Benohoud. Benohoud is geboren in Marrakesh, waar hij momenteel ook leeft en werkt. Na lange tijd kunst(geschiedenis) gedoceerd te hebben op een middelbare school, besloot hij zelf kunstenaar te worden. Hij werkt met een gemengde techniek, waarin fotografie een centrale rol speelt. Zijn originele symbioses van schilderkunst en fotografie trokken in het begin van zijn carrière meteen de aandacht van de toeschouwer. Zijn tijd als docent vormt een belangrijke inspiratiebron voor zijn kunst, waarin hij ook raakt aan thema’s zoals identiteitspolitiek en machtsrelaties.

Hicham Benohoud, Untitled, gemengde techniek op doek, 117 x 80 cm, Galerie Noir sur Blanc.