Contempo: al 35 jaar hedendaagse kunst

De bezoeker van Contempo Galerie wordt aan de deur niet alleen begroet door galeriehouder Peter Koopmans, maar eveneens door een citaat van kunstenaar Joseph Beuys (1921 – 1986) dat aangebracht is op de muur in de hal: ‘Kunst ist wenn man trotzdem lacht.’ Dit citaat is een variatie op de bekende uitspraak van de Duitse schrijver Otto Julius Bierbaum (1865 – 1910): ‘Humor ist wenn man trotzdem lacht.’ ‘Om aan te geven dat kunst niet altijd een serieuze zaak hoeft te zijn, maar dat er ook ruimte is voor humor’, licht Koopmans toe.

Samen met Mark Slegers is Koopmans eigenaar van de in het centrum van Rotterdam gelegen galerie, die dit jaar precies 35 jaar bestaat. Op de KunstRAI tonen ze werk van onder andere Tjibbe Hooghiemstra, Jasper van den Ham, Paco Dalmau en Rien Jansen. De stillevens van Rien Jansen zijn de definitie van een klassieker in een eigentijds jasje. Wie de tijd neemt voor de met zelfgemaakte ei-tempera beschilderde doeken van Jansen, vraagt zich af wat het verhaal is achter de voorwerpen die hij afbeeldt: een softijsje, een vork, een punt zachte kaas. Wat hebben ze met elkaar te maken? En waarom is er gekozen voor de ongebruikelijke compositie? De werken voelen zowel bekend als vreemd en houden juist daarom je aandacht vast.

Tegenover de in gedempte tinten geschilderde stillevens van Jansen hangen de kleurrijke, abstracte werken van Paco Dalmau. Het is geen geheim dat kleuren de kracht hebben bepaalde emoties op te roepen: bij groen denken we aan de natuur, terwijl rood de kleur van de liefde is. Dalmau speelt met de psychologische effecten die kleuren op ons hebben. Door zijn materialen laag voor laag aan te brengen, wekt hij de suggestie van diepte en beweging.

Benieuwd naar de werken van Jansen en Dalmau? Of naar een van de andere artiesten van wie Contempo Galerie werk meebrengt naar de KunstRAI? Bekijk het interview met Koopmans hieronder.

Afbeelding links: Paco Dalmau, ‘Evolution 30-17’, 2022, gemengde techniek op doek en paneel, 30 x 30 x 2 cm.