Inspirerende kunstwerken op de KunstRAI

De KunstRAI heeft in de afgelopen jaren talloze kunstwerken gepresenteerd, creatieve, gekke, inspirerende én indrukwekkende creaties. In dit artikel bespreken we zes kunstwerken die een verpletterende indruk hebben achtergelaten.

Bart Jansen, Orvillecopter, 2012, Foto: REUTERS, Cris Toala Olivares

Bart Jansen, Orvillecopter, 2012

Allereerst de Orvillecopter van kunstenaar Bart Janssen in 2012. Toen zijn kat Orville (vernoemd naar de beroemde uitvinder van het vliegtuig, Orville Wright)  tragisch om het leven kwam door een aanrijding, besloot Janssen zijn geliefde huisdier een bijzondere transformatie te geven. Hij zette Orville op en maakte van hem een werkende helikopter. Met propellers onder zijn pootjes en een mechanisme in zijn buik kon de kat daadwerkelijk vliegen. De vliegende Orvillecopter zweefde vervolgens over de beursvloer, wat uiteraard niet zonder kritiek bleef, waaronder van de Partij voor de Dieren.

Bart Jansen, Pino, 2013, KunstRAI 2013

Bart Jansen, Pino, 2013

Een jaar later haalde Bart Janssen weer een gedurfde stunt uit, dit keer niet met een overleden huisdier, maar met het iconische kinderfiguur Pino uit Sesamstraat. Buiten op de stoep, voor de ingang van de beurs, lag de door een auto aangereden Pino. Geen enkele bezoeker kon om het lijk van Pino heen. Met deze provocerende installatie wilde Janssen aandacht vragen voor de bedreigende natuurreservaten, die steeds meer plaats moeten maken voor snelwegen. Volgens de kunstenaar was Pino de laatste vogel die op een mooie, onschuldige manier zou kunnen sterven, maar helaas werd hij slachtoffer van de oprukkende beschaving.

Ayako Rokkaku, live schilderperformance, 2019, KunstRAI 2019

Ayako Rokkaku, live schilderperformance, 2019

In 2019 gaf de Japanse kunstenaar Ayako Rokkaku een live schilderperformance op de beursvloer van de KunstRAI. Rokkaku, een autodidact, werkt op een unieke manier door met haar blote handen acrylverf aan te brengen op doek of karton. Ze schildert puur op gevoel, waarbij er een harmonieuze compositie ontstaat. Het liefst schildert ze op doeken die groter zijn dan haarzelf, zodat ze de kleuren letterlijk door haar lichaam voelt stromen terwijl ze van hoek naar hoek beweegt. Haar werk kenmerkt zich vaak door de Japanse meisjes in mangastijl, met grote ogen en lange benen. Ook dit jaar is het werk Ayako Rokkaku te bewonderen op de KunstRAI, namelijk bij Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co.

Viktor Frešo, The Birth of the Niemand, 2019, Foto: Wanrooij Gallery

Viktor Frešo, The Birth of the Niemand, 2019

Een ander indrukwekkend kunstwerk op de KunstRAI was The Birth of the Niemand van Viktor Frešo. Dit werk bestaat uit 16 grote menselijke sculpturen: mannetjes met buitenproportioneel grote hoofden en boze gezichtsuitdrukkingen, geplaatst op een vierkant voetstuk. De figuren symboliseren negatieve emoties die mensen vaak proberen te verbergen, zoals kwaadaardigheid, minderwaardigheidscomplex en een ongezond zelfvertrouwen. Met dit werk levert hij op een humoristische manier kritiek op de kunstscene. Frešo’s werk is ook te zien op de KunstRAI 2025, te bewonderen bij Wanrooij Gallery.

Thom Puckey, Figure on Bed with Camera and Weapons, 2023, Foto: Almichael Fraay

Thom Puckey, Figure on Bed with Camera and Weapons, 2023

Tijdens KunstRAI 2023 werden verschillende werken van Tom Puckey gepresenteerd bij WOW Amsterdam, waaronder Figure on Bed with Camera and Weapons. Dit sculptuur toont een naakte vrouw die op een bed ligt, haar armen omhoog gestrekt alsof ze een selfie ‘schiet’, terwijl naast haar een wapen ligt. De menselijke figuur, vooral het vrouwelijk naakt, wordt door Puckey vaak gecombineerd met mechanische elementen, zoals wapens en visuele instrumenten. Deze wisselwerking is zowel confronterend als vervreemdend voor het publiek. Het beeld roept ongemak op, waarbij de dubbelzinnigheid van de situatie de kijker uitdaagt om na te denken over de betekenis en de boodschap achter de combinatie van de vrouwelijke kwetsbaarheid en de agressieve, technische attributen.

Floris Hovers, Playful Connected City, 2023, Foto: Almichael Fraay

Floris Hovers, Playful Connected City, 2023

Een laatste inspirerend werk is Playful Connected City van Floris Hover, dat ook te zien was op de KunstRAI 2023. Dit werk is een miniatuurstad, opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal. De fantasiestad is ontstaan uit Hovers heimwee naar zijn kinderjaren, toen hij van alles op zijn eigen manier namaakte, een gewoonte die hij tot op de dag van vandaag voortzet. Zijn verlangen naar de kinderlijke eenvoud komt duidelijk naar voren in dit werk. Playful Connected City weerspiegelt deze speelse benadering van de wereld om hem heen.

Werk van Floris Hovers is ook dit jaar weer op de KunstRAI te bewonderen, onder andere bij Post Modern Collection, Wanrooij Gallery en Gallery Untitled.

Natuurlijk hebben we ook dit jaar weer veel bijzondere werken in petto! Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Scoor alvast je kaartje via de ticketshop