GERBRAND VOLGER – TEN HAAF PROJECTS (stand 27)

‘Aristaeus met de Bijen’, 2023,
brons en 3D geprint kunststof,
figuur 75 x 36 x 24 cm; Bijen 220 x 75 cm

De Nederlandse kunstenaar Gerbrand Volger, geboren in Wormer (1940) is beïnvloed  door de klassieke traditie van olieverfschilderijen, maar hij heeft nooit deel willen uitmaken van een artistieke stroming. Tijdens zijn carrière, die meer dan 50 jaar beslaat, heeft hij consequent zijn eigen richting gevolgd, waardoor zijn werk onderscheidend en tijdloos is.
In zijn kunst creëert Volger een wereld waarin fantasie en werkelijkheid samenkomen in een nieuwe dimensie. Hoewel Volger een pessimistische kijk heeft op de mensheid, probeert hij als een ware virtuoos hoop te geven door middel van zijn werk.

Een van zijn werken, “Ariostaeus en de bijen”, verkent een minder bekend aspect van de mythe van Orpheus en Eurydice. De mythe ging als volgt. Orpheus treurde over de dood van zijn geliefde Eurydice, die in de onderwereld gevangen zat. Hij mocht haar bevrijden op voorwaarde dat hij niet zou omkijken als Eurydice hem volgde naar de bovenwereld. Maar dat kon hij niet laten, waardoor de bevrijding misliep.Eurydice werd achtervolgd door de halfgod Ariostaeus, in het dagelijks leven schaapherder en imker. Hij was uit op grensoverschrijdende handelingen met die beeldschone nimf. Tijdens haar vlucht trapte zij op een giftige slang; zij overleefde zijn beet niet.
Met Ariostaeus liep het ook slecht af. Nimfen vergiftigden zijn bijen en maakte zijn schapen af. Daarom ziet de Ariostaeus van Gebrand Volger er nogal geschonden uit. Hij houdt een lammetje tegen zijn borst en boven zijn hoofd zoemt een zwerm bijen.