KunstRAI 2025 was een groot succes! Van woensdag tot en met zondag bezochten meer dan 20.000 mensen de feestelijke jubileumeditie van de beurs, met een record van 6.200 bezoekers op de zondag. Dit jaar namen bijna honderd galerieën deel aan KunstRAI, waaronder internationale deelnemers uit Denemarken (drie), Spanje, Duitsland, Frankrijk en België (twee).
De beurs werd op woensdagavond feestelijk geopend door burgemeester Femke Halsema, die in haar toespraak het publiek wees op het blijvende belang van kunst in onze samenleving. Voorafgaand aan de opening nam Erik Hermida, na 25 jaar, afscheid als directeur van KunstRAI. Hij draagt het stokje over aan Lisa van de Weerthof, die het volgende hoofdstuk van de beurs zal schrijven.
Dit jubileumjaar stond in het teken van de stad Amsterdam, die in 2025 haar 750e verjaardag viert. Op het midden van de beurs was daarom het Focus Amsterdam plein ingericht met galerieën die een speciale connectie hebben met de stad, waaronder ArtKitchen Gallery met het werk van stencilkoning Hugo Kaagman, de twee oudste galerieën van de stad (Galerie Lieve Hemel en Galerie Mokum) en Kunsthandel P. de Boer met een indrukwekkend panorama van Amsterdam gemaakt door Arie Schippers.
De speciale Backstage presentaties werden enthousiast ontvangen door zowel publiek als deelnemers. KochxBosGallery wist te verrassen met Wealth Shown to Scale – een ontwerp dat de enorme ongelijkheid in de wereld zichtbaar maakte. 99 Uitgevers/Publishers presenteerde, ter gelegenheid van de lancering van het boek Birdland, een indrukwekkende tentoonstelling over vogels in de kunst. Daarnaast verwelkomden we bij de Backstage Academy 21 alumni van de Gerrit Rietveld Academie, die hun werk voor het eerst in een professionele setting konden tonen aan een groot publiek. Ook het Beeldenplein, inmiddels een vast onderdeel van KunstRAI, trok volop aandacht met zijn monumentale sculpturen en installaties.
Net als vorig jaar vond op vrijdagavond The Artist Night plaats, een speciaal moment waarin kunstenaars en bezoekers elkaar in een informele setting konden ontmoeten. Tijdens deze avond namen niet de galeriehouders maar de kunstenaars plaats in de stands, en kregen de nieuwsgierige bezoekers de kans om al hun prangende vragen over de gepresenteerde kunst aan de makers zelf te stellen. The Artist Night bood een aanvullend programma met lezingen, performances en andere activiteiten, georganiseerd door deelnemende galerieën en partners. Gerrit Rietveld Academie-alumni Njaay Mame Saliou Assile en Erin McClain trokken de aandacht met een performance op een blauwe fiets, geheel gekleed in bijpassende blauwe kostuums. Stella Sterk verzorgde een optreden met haar band Avonduur. Daarnaast zweefde er, onder leiding van Yawen Fu en Mica Pan, een gigantisch doek over de beursvloer. Bij deelnemer Simonis & Buunk konden bezoekers luisteren naar een gesprek tussen kunsthistorica Karin Haanappel en galeriehouder Teo van den Brink over de invloed van vrouwelijke kunstenaars. Bij Madart Galleries werd het nieuwe Madart Magazine feestelijk gelanceerd. Bij Galerie LUCIA NOVALIS gaf Erica Welling een presentatie over het gebruik van kleur in haar werk. Ondertussen liepen de modellen van Teigetje & Woelrat – als op een modeshow – langs de stands, gekleed in de nieuwste ontwerpen. Verspreid over de beurs vonden diverse meet & greets en Q&A’s plaats met kunstenaars, waaronder Tahné Kleijn en Lise Sore bij Studio Seine, Maartje Roos en Pim Velthuizen bij Galerie de Roos van Tudor, Danni Schwaag bij Galerie Door, Kika Notten bij ExtitArtAmsterdam en Bas Meeuws bij per van der horst gallery.