Up Next in Art

Zaterdag 3 mei 12.00 - 18.00

Op zaterdag 3 mei staat KunstRAI in het teken van de (startende) kunstprofessional. Tijdens het programma bieden kunstenaars, galeriehouders, verzamelaars en andere kunstprofessionals elk met een andere visie op het veld een vaak vernieuwende en inspirerende toevoeging aan de wereld van hedendaagse kunst.

13.00 – 13:45 Paneltalk: De waarde van kunst

In het panel onderzoeken we welke rol kunst kan spelen in het zichtbaar maken van de vaak onzichtbare systemen rondom geld, bezit en ongelijkheid. Dit gaat voorbij de bekende functies van kunst (esthetiek, kritiek, agenderen) en vragen ons af: hoe helpt kunst ons na te denken over waarde, rijkdom en de invloed van geld op het dagelijks leven?

De sprekers zijn Job Kühlkamp (het NUT), Mart Veldhuis (kunstenaar/illustrator)  en Esther Koch óf Hans Bos (KochxBos Gallery) met moderator Adinda van Wely.

Galerie KochxBos, presenteert tijdens de KunstRAI de indrukwekkende installatie Wealth Shown to Scale . Een installatie die de subtiele maar confronterende relatie tussen geld, maatschappelijke ongelijkheid en menselijke waardigheid onderzoekt. De installatie nodigt bezoekers uit een ruimte binnen te stappen die is getransformeerd in een tastbare representatie van economische ongelijkheid.

Tijdens de KunstRAI presenteert Galerie Larik in samenwerking met Het NUT het kunstproject Andermans Schuld. Gemaakt in samenwerking met illustrator/kunstenaar Mart Veldhuis, die zijn wandtapijt heeft verkocht voor het bedrag van zijn studieschuld. Dit idee hebben ze doorgetrokken in het project Andermans Schuld waarbij werken zijn gemaakt door Veldhuis aan de hand van verhalen van mensen met schulden. Met het idee deze schulden af te lossen.

14.30 – 15.15 Paneltalk: Trendsetters, hosted by Young Collectors Circle

Nieuwsgierig naar de trends die op dit moment de kunstwereld vormen en sturen? Tijdens deze paneldiscussie op de KunstRAI, georganiseerd door de Young Collectors Circle, krijg je een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst. Galeriehouders, kunstenaars en verzamelaars die midden in het veld staan, delen hun bevindingen en hun visie op de toekomst.

De kunstwereld is voortdurend in beweging en de veranderingen volgen elkaar razendsnel op om weer plaats te maken voor een nieuwe trend. Thema’s kantelen, grenzen tussen disciplines vervagen en nieuwe technieken en presentatievormen duiken in hoog tempo op. Wat zegt dit over de tijd waarin we leven? En waar staan we over tien jaar?

In dit informele panelgesprek bespreken we actuele artistieke tendensen en ontwikkelingen in de kunstmarkt. Wat houdt kunstenaars vandaag bezig? Hoe verandert hun manier van werken – van thematiek en materiaalgebruik tot presentatie? En wat gebeurt er aan de marktzijde? Is het traditionele galeriemodel aan verandering onderhevig, en welke nieuwe vormen van verkoop en representatie ontstaan er?

Ook de digitale component is niet meer weg te denken. Welke invloed hebben technologie, kunstplatforms en sociale media eigenlijk op de markt? Leiden ze daadwerkelijk tot meer verkoop, en trekken ze een jonger publiek aan? Of blijkt het toch vooral een marketingtool te zijn? En hoe ontwikkelt het koopgedrag van de verzamelaars zich – wordt er anders gekeken, gekocht en gewaardeerd dan tien jaar geleden?  

Of je nu kunst verzamelt, een liefhebber bent, of simpelweg graag op de hoogte blijft van wat er speelt in de kunstwereld: dit het moment om je te laten inspireren door experts uit het veld en zelf deel te nemen aan dit informele gesprek.

15:30 – 16:15 Paneltalk: Kunst en interieur, hosted by De Interieurclub

Wat als kunst niet langer passief aan de muur hangt, maar daadwerkelijk deel wordt van het interieurverhaal? Tijdens de KunstRAI in Amsterdam organiseert De Interieur Club een paneltalk waarin kunst en interieur elkaar niet aanvullen, maar uitdagen. Geen kleur op de muur bij de bank, wél een sculptuur die de toon zet.

Onder leiding van Mark Timo, oprichter van De Interieur Club, gaan drie invloedrijke stemmen uit de wereld van kunst, design en interieur met elkaar in gesprek: Niek Schoenmakers, Thomas Eurlings en Natasja Alers. We hebben een aantal gratis tickets om zaterdag bij de paneltalk te zijn.

Een talk voor iedereen die gelooft dat kunst in huis niet alleen gezien, maar ook gevoeld moet worden.

Niek Schoenmakers (1989) is een curator en designspecialist gevestigd in Amsterdam.
Hij begon als verzamelaar, aangetrokken door de verhalen die in objecten zijn verweven, hun historische, artistieke en emotionele lagen, en hoe deze verhalen een ruimte kunnen verrijken en vormen. Deze fascinatie ontwikkelde zich tot een carrière op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Met een achtergrond in design- en architectuurstudies aan de TU Delft en de Parsons School of Design in New York, omvat zijn werk tentoonstellingen, interieurs en storytelling door middel van objecten. Voordat hij zijn eigen galerie oprichtte, deed Schoenmakers ervaring op bij Gagosian Gallery in New York en werkte hij in verschillende sectoren van het culturele veld, waaronder de veilingwereld en redactionele functies bij designmedia.

In 2022 lanceerde hij The Millen House in Amsterdam, een galerie en platform gewijd aan de dialoog tussen 20e-eeuws design en hedendaagse kunst. Schoenmakers richt zich op de sculpturale en ruimtelijke potentie van objecten en cureert gelaagde omgevingen waar verleden en heden samenkomen.

Thomas Eurlings (1983) is interieur- en productontwerper, werkzaam vanuit Amsterdam. Hij studeerde aan de Design Academy Eindhoven en ontwerpt interieurs, producten en sieraden. Zijn gevoel voor kleur en materiaal vormt de rode draad in al zijn werk, zowel in ruimtelijke projecten als in objecten. Naast zijn ontwerppraktijk is Eurlings actief als art director voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is een gepassioneerd kunstliefhebber met een bijzondere interesse in fotografie en sculptuur. Zijn fascinatie voor de vaak vergeten achterkanten van portretbustes vormde de aanleiding voor zijn eerste boek REVERSE, dat in 2024 verscheen bij uitgeverij Lecturis.

Beeldend kunstenaar Natasja Alers (Den Haag, 1987) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en heeft gestudeerd in de richting keramiek en woont en werkt sinds 2010 in Amsterdam, NL.

Alers haalt inspiratie uit het innerlijke gevoelsleven en de kwetsbaarheid van de mens. Rauwe emotie en sensualiteit zijn fundamenteel in haar beeldtaal, raken aan thema’s als aanraking, seksualiteit, feminisme en emoties die moeilijk in woorden te vatten zijn. Alers past diverse technieken toe, zoals het maken van gipsafdrukken van menselijke lichaamsdelen, die ze vervolgens assembleert tot sculpturen, vazen bestaande uit tepelafdrukken of tenen, wandsculpturen, zitobjecten en installaties. Haar werk is te vinden in meerdere musea over de wereld. In haar artistieke praktijk verkent Alers het spanningsveld van de ‘aantrekkingskracht’ van kleurrijke, soms druiperige glazuren in combinatie met lichamelijke vormen die tot aanraking uitnodigen, maar ook discomfort en wrijving kunnen veroorzaken.