Wegens het succes van afgelopen editie zal de Artist Night in 2025 weer plaatsvinden. Tijdens deze speciale avond krijgen kunstenaars en bezoekers de kans om in een informele sfeer met elkaar in gesprek te gaan, onder het genot van een drankje. Dit bijzondere evenement is niet alleen een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, maar biedt ook ruimte voor presentaties, lezingen en optredens. Zo kunnen bezoekers zich verwonderen over de processen die schuilgaan achter de kunstwerken op de beurs en meer te weten komen over de deelnemende galerieën en kunstenaars.
Aanwezige kunstenaars:
Martin Copier bij Gallery40NL
Ziarah Janssen, Eline Martherus, Melissa Schriek, Hoshyar Rasheed, Chiara Caselli & Francesco Carrasso bij Hama Gallery
Tahir Ozgur bij The Route Photography Gallery
Amalia Ortega Rodas bij Eldevenir + Zunino
Tahné Kleijn, Lisa Sore en Sofie van Thiel bij Studio Seine
Noor Geurts, Jos Out en Annette van Waaijen bij Galerie Van Waaijen
Marly Hendricks bij Contempo
Maartje Roos, Pim Velthuizen, Catrinus Spinder en Corjan Nodelijk bij Galerie De Roos van Tudor
Karin Haanappel bij Simonis & Buunk
Tessa Posthuma de Boer bij KochxBos
Barbara Nanning en Bas Meeuws bij Per van der Horst Gallery
Danni Schwaag en Afke Golsteijn bij Galerie Door
Selma Dronkers, Monique Dukker, Erica Welling en Carlos Silva bij Galerie LUCIA NOVALIS
Donna Verheijden en Bram van Leeuwenstein bij 171project.space
Menno Pasveer, Jim Mooijekind, Peer Vink en Tommy Smits bij Ten Haaf Projects
Jorn van Leeuwen bij Jan van Hoof Galerie
Hugo Kaagman bij ArtKitchen Gallery
Marc Heesterbeek bij Galerie Année
Erwin Verkade, Roosje van Donselaar, Aron Kroes, Simone Boon en Laura Maria Hamstra bij DGDH / DGRD
Maryse Ceha en Maxime Rokus bij Chabot Fine Art
Anna Bonheur, Ariel Alvarez en Peter van Beveren bij Arnold Ligthart Kunsthandel
Maura Polana, Ninet Kaiser, Riëlle Beekmans, Marjan Jaspers, Henrique van Putten en Janine Eshuis bij Artinfected
Charlotte Burgmans, Cathérine Schoenmakers, Ruben Creemers en Cara Louwman bij Galerie de Ploegh
Tom Putman, VenB (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker) en Babs Bleeker bij Heejsteck#
Erna Anema, Kuno Grommers, Mark Kramer, Els Moes, Tonneke Sengers en Coen Vernooij bij BLEND Projects
Marian Bijlenga, Rafaëlla Witteman, Katrien Vogel, Eelke van Willegen, Kees de Vries, Marinke van Zandwijk, Patrick Bergsma en Leon van Opstal bij Galerie Franzis Engels
Noah Arends, Jan Theun van Rees, Karen van Vliet, Lisette Schumacher, Donald Schenkel bij Root Gallery
Kika Notten bij ExitArtAmsterdam
Olav van Lede, Tjimkje de Boer, Nicolette de Waart en Annick van Elsacker bij Chez Freddy Art & Design
Richard Meitner, Anna Gray en Ma Hui bij Oooit Art
Rozemarlin Borkent bij SBK Galerie
Belle Doxx, Christiaan van Lennep, Lena Leiko, Lieke Marleen van Kalken, Roelof Munnik, Roos Dessing, Tess Heijnis bij Madart Galleries
Programma The Artist Night:
Studio Seine
Tahné Kleijn vertelt haar familieverhaal met gepresenteerde foto’s uit de series met biografisch werk
Lise Sore vertelt op het Beeldenplein over het werk en de thematiek
De Roos van Tudor
19:00 lezing Pim Velthuizen: “Mijn digitale afbeeldingen ontstaan langzaam. Eerst in mijn gedachten. Daarna bouw ik elk beeld in de computer op, in soms wel 100 lagen. Ik teken met een tekentablet en maak gebruik van eigen foto’s. Uiteindelijk is het onderscheid tussen wat ik teken en de foto’s niet meer te herkennen. Met één beeld ben ik meerdere weken bezig, totdat alles op zijn plaats valt. Dankzij de computer kan ik heel precies en gedetailleerd werken. Mijn inspiratiebronnen zijn westerse en oosterse mystieke ideeën: het idee dat alles bezield is met bewustzijn en dat alles met elkaar verbonden is en in continue ontwikkeling. Panta rhei. Volgens die mystieke tradities kunnen we alleen met mededogen verder komen. Daarom heb ik als over-koepelende motto voor mijn werk gekozen: ‘Thoughts on Compassion for Compassion’. Still…even: verstilling daar gaan mijn werken over, ook al gebruik ik soms intense kleuren. De verstilling in mijn werk gaat over het idee van verbondenheid, van eenheid. ‘Het ene in alles zien en alles in het ene’. Om dat te kunnen herkennen, wordt gezegd, is de ‘Stem van de Stilte’ nodig”.
19:30 lezing Maartje Roos over het ontstaan van haar werk: fine art fotografie. “Het fascineert mij, juist in het medium fotografie dat zo vastzit aan het zichtbare van de werkelijkheid, te zoeken naar manieren om het onzichtbare te tonen zoals het verre verleden of juist de toekomst”.
Simonis & Buunk
Teo van den Brink van Simonis & Buunk gaat in gesprek met kunsthistorica Karin Haanappel in ‘Herstory of Art’. Ze laten ons een heel andere wereld ervaren, een wereld waarvan ook vrouwen deel uitmaken en waarin niet-westerse en prehistorische culturen eveneens van belang blijken te zijn. Door te starten met de vroegste kunstuitingen in de oude steentijd en vervolgens de vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen op de kaart te zetten, weet Karin als geen ander haar verhaal van de kunst (her story of art) naast zijn verhaal van de kunst (his story of art) te schetsen. De focus ligt vooral op Europa en specifieker, Nederland, zodat zichtbaar wordt dat kunst van meet af aan is gemaakt door mensen: mannen én vrouwen.
KochxBos
17:30 – 18:00 Tessa Posthuma de Boer – Q&A over haar bijzondere werkwijze, met daarna een borrel
18:30 – 19:00 Dadara geeft een talk op het Beeldenplein over ‘Brave New Social Media World’, aansluitend Q&A
19:30 – 20:00 talk over de noodzaak van de kunstinstallatie Wealth Shown to Scale
Per van der Horst Gallery
Lezing van Bas Meeuws. Hij vertelt over vijftien jaar kunstenaarschap, zijn inspiratiebronnen en de invloed die die hebben gehad op zijn werk. Ook geeft hij een kijkje in een bijzonder nieuw project dat hij samen met Het Levend Archief is gestart: een meerjarige samenwerking waarin hij zo’n 500 bedreigde inheemse plantensoorten gaat vastleggen en transformeren tot een serie kunstwerken.
Galerie Door
MEET & GREET met Danni Schwaag over het werk ‘Coagulated’ dat ze afgelopen zomer tijdens een Artist in Residence maakte. Ze werkte met een van de eerste kunststoffen – galaliet genaamd – dat o.a. restproducten van melk als basis heeft. Ze betrad de derde verdieping, derde kamer, aan de linkerkant, DG004. Industrieel monument Jakob Bengel. Galalithgalalalalalaland van melk en honing. Gestolde gekleurde melk in de vorm van staven, pijpen, platen – honderden! Danni Schwaag brengt het materiaal en de vormentaal over in haar werk door speels de eigenschappen van het materiaal te verkennen. Ze wordt gedreven door de fascinatie van kleuren en (van) materialen, die een relatie heeft met de tijd en geschiedenis. Expressieve kleurrijkheid maakt extra energie vrij. De mogelijkheden lijken eindeloos. Door te observeren, spelen, rangschikken, weggooien en reorganiseren creëert ze composities die abstract of figuratief kunnen zijn.
MEET & GREET met Afke Golsteijn van het spraakmakende Nederlandse kunstenaarsduo Idiots (Afke Golsteijn, Floris Bakker) over het werk PAPIERWERK en SLANGENKUILEN. De afgelopen jaren heeft Idiots hun medium gevonden in gedroogde plantstructuren, grote stukken boomschors, enorme pakken mos en papier. De vorm is als vanouds lyrisch, kleurrijk en overdadig. De boodschap is echter onverminderd geëngageerd. Met de vlinder (symbool van transformatie, dood en wedergeboorte) en de slang (symbool van goed en kwaad, van leven en dood) als hoofdrolspelers herinnert dit kunstenaarsduo ons eraan dat al het leven, het digitale, het analoge, de mens, de plant en het dier onlosmakelijk en eindeloos met elkaar zijn verbonden. Het aangelegde netwerk van de mens – in de belichaming van kunststof kabels en metalen vlechtwerk – is slechts een klein onderdeel van de oneindig verknoopte structuur die planeet aarde heet. De menselijke behoefte om de wereld te willen doorgronden (en beheersen) is als de slang die zichzelf in de staart bijt. Een eeuwige herhaling van zetten, op een prachtige manier verbeeld door dit magnifieke Nederlandse kunstenaarsduo.
LUCIA NOVALIS
Erica Welling houdt een presentatie over de kleurenleer en in het bijzonder de kleurenleer van Goethe.
Selma Dronkers: Kunstenaar op zee: In de wilde natuur zijn is naar buiten gaan. Eenmaal daar nodigt de natuur juist uit naar binnen te keren. Weer aan land in het atelier wordt het individuele universeel in de proces gerichte tekeningen. Het meebewegen met de voortdurende verandering op zee heeft veel parallellen met het ontstaansproces van de tekeningen. Selma Dronkers gaat tijdens de artist night graag met u in gesprek over de diepere lagen van dit proces.
Ten Haaf Projects
Op het Beeldenplein geven Rick&Rudie een performance bij het werk van Stokvis. Met muziek en spokenwoord, met een trieste lach, een huppeltje en een vrolijke traan.
171project.space
17:00 171project.space viert op feestelijke wijze haar vijfjarig bestaan. Bezoekers krijgen de kans om een exclusieve porseleinen editie aan te schaffen, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door kunstenaar Bram van Leeuwenstein. Daarnaast wordt een publicatie gelanceerd, waarmee 171project.space terugblikt op vijf jaar tentoonstellingen en vooruitkijkt naar de toekomst. Ga na de launch mee op MiniTour en kom meer te weten over de gepresenteerde werken van de kunstenaars en de missie van het kunstenaarsinitiatief!
DGDH / DGRD
Galeriehouder Coen van den Oever vertelt het verhaal van 30 jaar De Galerie Den Haag
Arnold Ligthart Kunsthandel
Anna Bonheur presenteert zijn nieuwste boek, met een voorwoord van Ariel Alvarez
Lezing van Peter van Beveren
Backstage Academy
17.30 – 18.30 performance van Amalie Sveske Ourø
18.00 – 18.15 Ingeborg Kraft Fermin houdt een performative toast
18.15 -18.45 Stella Sterk met band ‘Avonduur’
18.45 – 20:00 een workshop gegeven door Layla Gijsen
18.50 – 19.30 performance van Njaay Mame Saliou Assile & Erin McClain (performance)
19.15 – 19.45 performance van Yawen Fu & Mica Pan
20.00 – 20.30 Stella Sterk met band ‘Avonduur’
ExitArtAmsterdam
19:30 Artist Talk: Kika Notten vertelt over haar ervaring als Artist in Residence op Vancouver Island (Canada) en hoe deze periode haar werk ingrijpend heeft beïnvloed. Tijdens haar verblijf op het eiland ging zij de details in de overweldigende natuur steeds beter waarnemen en voelde zij aan hoe alles met elkaar in verbinding staat. Terug in haar atelier is zij haar waarnemingen op papier gaan uitwerken en zo ontstond een nog steeds groeiende serie tekeningen die gezamenlijk een nieuw universum vormen, waar fantastische paddenstoelen, mossen, schimmels en schelpen de hoofdrol hebben.
Teigetje & Woelrat
Performance ‘Teigetje&Woelrat Tulips from Amsterdam’
Madart Galleries
19:00 Lancering van het eerste Madart Magazine
99 Uitgevers / Publishers
19:00 Boekpresentatie Birdland. Vogels in de kunst. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan kunstenaar Charles Donker, Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen (bekend van de Vogelspotcast) en Jesse Zwart (bekend van Dagje in de natuur).
Artinfected
Theatrale MEET & GREET met de kunstenaars
Rademakers Gallery
MEET & GREET met Martijn Hesseling en Hilde Trip