8. Raider – Wanrooij Gallery

Raider, ‘Monument of Scoop’, 2023, handbeschilderd polyester, Wanrooij Gallery (stand 18)

De kunstenaar RAIDER (21 jaar) uit Nederland creëerde met zijn figuur Scoop een iconisch beeld dat kort na de eerste publicaties kunstverzamelaars en galeriehouders in beroering bracht.

‘Ik wil met mijn figuur een fantasierijke en reële interactie met de kijker op gang brengen. Mijn eerste sculptuur Scoop is bedoeld om vreugde en kleur in de wereld te brengen en heeft tegelijkertijd een doel,’ zegt de jonge, 20-jarige Nederlandse kunstenaar RAIDER.

Scoop is niet van deze wereld. RAIDER geeft zijn creatie onderweg verschillende attributen mee. Scoop is goed, vriendelijk, vredelievend en nieuwsgierig. Met een kinderlijke onschuld is hij op onze planeet geland en ontdekt nu onze wereld en haar bewoners. Het fantasierijke onderzoek van het fictieve personage en zijn handelingen staat centraal bij de kunstenaar.

‘Terwijl Scoop ons mensen en onze planeet probeert te begrijpen, leert en kopieert hij als een kind – altijd zonder slechte bedoelingen, maar met het vermogen om vragen te stellen zonder ze te formuleren,’ zegt RAIDER.

RAIDER woont en werkt in Nederland. Sinds kort heeft hij een eigen atelier in de buurt van Amsterdam. Hij combineert het digitale met het ambachtelijke en experimenteert met alle beschikbare technische methoden en materialen. Zijn frisse kunst heeft een heel eigen signatuur: het is eenvoudig en perfect, ongewoon kleurrijk, maar niet opzichtig.