7. Johan Kleinjan – Galerie Fleur & Wouter

Johan Kleinjan, ‘Yellow Magenta Greenhouse’, 2021-2023, hout, acrylverf, fluorverf, fluorpoeder, uv-lampen, led-lampen, bouten en moeren, Galerie Fleur & Wouter (stand 24)

De Rotterdamse kunstenaar Johan Kleinjan (NL, 1974) begon de bouw van zijn “Yellow Magenta Greenhouse” in 2021. Het is een kas die geheel bestaat uit panelen die aan de binnenkant elk afzonderlijk beschilderd zijn met planten in fluorkleuren. In de kas hangen uv-lampen waardoor het werk oplicht. Daarnaast hangen er ledlampen, waardoor je het werk in zijn “normale” kleuren kan bekijken. Bezoekers kunnen deze lampen zelf bedienen.

Aan de buitenkant zijn silhouetten van de planten te zien, daardoor is het een omgekeerde kas, waar in de duisternis planten groeien. Hiermee refereert Kleinjan aan de psychedelische sixties en seventies hippies die tropische planten gingen kweken. Maar ook aan disco’s in zomervakantieparadijzen als Lloret de Mar. De afgebeelde planten noemt de kunstenaar ‘krisisplanten’. Dit zijn op straat achtergelaten planten die hij in zijn atelier verzorgt. Hij tekent ze met pastelkrijt om ze op papier het eeuwige leven te geven.