4. Floris Hovers – Galerie Untitled

Floris Hovers, ‘Playful Connect, 2020, diverse soorten hout en lak, metaal en kunststof, Galerie Untitled (stand 79)

Floris Hovers (1976) woont en werkt in Raamsdonk waar hij ook opgroeide. Na een basiscursus bouwkunde en een opleiding reclame- en presentatietechniek in Utrecht studeerde hij in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op, vijf jaar later werd hij bekroond met de Sanoma Woonaward ‘Jong Talent’. 

Ook is hij werkzaam geweest als docent aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost, richting Ruimtelijk Ontwerp en doceert hij tegenwoordig kleur en compositie aan de Design Academy Eindhoven, met enige regelmaat geeft hij lezingen en gastlessen in binnen- en buitenland.

Hovers neemt je mee in zijn wereld van vorm, kleur en verhouding. Een wereld die spelend en onderzoekend tot stand komt. Hovers denkt met heimwee terug aan zijn kinderjaren. ‘Ik observeerde, interpreteerde en maakte het vervolgens op mijn manier na – en dat doe ik nog steeds. Als jongen leefde ik al in mijn eigen wereldje. Ik verlang naar autonomie in denken en doen. Naar kinderlijke eenvoud.’ 

Dat verlangen herken je in de fantasiestad waarin je helemaal kunt ‘verdwijnen’. De stad is opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal, geverfd in zachte, frisse kleuren. De helderheid, speelsheid en naïviteit van de objecten maakt het geheel enorm aantrekkelijk, benaderbaar en herkenbaar – je krijgt er zelf zin van om ook te gaan spelen.