Elvira Wersche maakt zandsculptuur

Culturetrip.com heeft de KunstRAI in 2014 uitgeroepen tot het tweede evenement van Amsterdam op het gebied van kunst en cultuur, na het Holland Festival. Zie: culturetrip.com

Persbericht: 31e Editie KunstRAI (2015)

VEEL JONGE GALERIEËN OP DE KUNSTRAI

De KunstRAI profileert zich de laatste jaren als brede kunstbeurs waar ruimte is voor verscheidenheid: gevestigd en bekend naast vernieuwing en experiment.
Dit jaar geeft de KunstRAI veel jonge galerieën de gelegenheid zich op de beurs aan het publiek te presenteren, waaronder een aantal die voor het eerst aan een beurs deelnemen. In circa 25 zogenaamde RAW EDGE en PICCOLO stands tonen zij verrassend werk van vooral jonge kunstenaars. Achterin de zaal is een speciaal plein ingericht voor deze groep deelnemers.

Daarnaast zijn er op de beurs onder de 64 deelnemers veel bekende galerieën voor hedendaagse kunst uit het hele land, waaronder galerieën gespecialiseerd in sieraden, glas en keramiek en fotografie. 18 galerieën hebben tevens een SOLOSTAND ingericht met het werk van één kunstenaar aan wie zij extra aandacht willen besteden (zie Solostands). Kunstenares Elvira Wersche creëert tijdens de beurs bij 99Uitgevers een indrukwekkende en kleurrijke zandsculptuur op de vloer.

Tijdens de opening op 27 mei zijn er jonge balletdansers van het Nationale Ballet aanwezig in het kader van ART FUNDS ART, een nieuw financieringsinitiatief voor de kunsten.

Donderdagavond, 28 mei, wordt de beurs na de officiële sluitingstijd een wel heel bijzondere avond voor bezoekers. WE ARE THE GUYS, een samenwerkingsverband van de innovatieve galerieën Qlick Editions en Walls Art-house, neemt de KunstRAI over en zal BOOTH 51 openen: een geheime stand op een nog onbekende locatie op de beurs. BOOTH 51 blijft open tot middernacht en wordt het epicentrum van de avond waar kunst ontdekt wordt op een uitdagende manier meteen barquiz, een datingavond voor kunstliefhebbers en ten slotte nachtelijke rondleidingen, waarbij een aantal kunstwerken met behulp van een zaklamp in een geheel nieuw licht wordt bekeken.

Er is kortom weer veel te beleven en te ontdekken op de 31ste editie van de KunstRAI.

KunstRAI
Amsterdam RAI, hal 7 (Amstelhal), 1078 GZ

Openingstijden:            woensdag 27 mei         18.00 – 22.00 uur (opening)
                                   donderdag 28 mei        12.00 – 21.00 uur & 20.00 – 24.00 uur                                                                                 (We Are The Guys – event)
                                   vrijdag 29 mei               12.00 – 21.00 uur
                                   zaterdag 30 mei:           11.00 – 18.00 uur
                                   zondag 31 mei:             11.00 – 18.00 uur

Kijk voor meer informatie op www.KunstRAI.nl

Historie KunstRAI

De KunstRAI is in 1985 opgericht door Wim van Krimpen, die de beurs organiseerde vanuit de speciaal daarvoor opgerichte Stichting Kunstbeurs. In 1991 nam Jaap Witzenhausen de organisatie voor één jaar over, waarna Stichting Kunstbeurs de organisatie in handen legde van Erik Hermida.

In 1994 droeg Stichting Kunstbeurs de titel KunstRAI over aan de RAI en werd opgeheven. In 1997 nam Amsterdam RAI ook de titel Art Amsterdam over. De naam Art Amsterdam werd als ondertitel aan KunstRAI toegevoegd.

Van 1992 tot en met 2002 werd de beurs in opdracht van Amsterdam RAI georganiseerd door Erik Hermida, waarna Anneke Oele het stokje overnam. In 2006 liet de RAI de naam KunstRAI vallen en ging de beurs verder als Art Amsterdam.

In 2010 nam Anneke Oele afscheid en werd Edo Dijksterhuis als organisator aangesteld. Hij besloot om na de beurs van 2011 een nieuwe richting in te slaan. De Art Amsterdam zou in 2012 naar een nieuwe locatie verhuizen in Amsterdam-Noord en plaatsvinden in een andere periode (september).  De beurs zou compacter worden met een meer internationaal karakter.

Toen dit bekend werd besloot een aantal galeriehouders om de KunstRAI nieuw leven in te blazen en deze in overleg met Amsterdam RAI op de traditionele locatie en in de gebruikelijke periode (mei/juni) te organiseren. Erik Hermida werd gevraagd om samen met galeriehouder Mark Slegers de organisatie op zich te nemen. Voor dit doel wordt Stichting Kunstbeurs opnieuw opgericht. De beurs profileert zich als een nationale beurs die een breed overzicht geeft van de diversiteit en kwaliteit in de hedendaagse autonome en toegepaste kunst.